Anar al contingut principal

Treball es reuneix aquest dilluns amb els agents socials per a tractar de tancar la pujada del SMI de 2024

08/01/2024

El Ministeri de Treball i Economia Social es reunirà aquest dilluns, 8 de gener, a partir de les 11.00 hores amb sindicats i empresaris per a tractar de tancar un acord sobre la pujada que ha d'experimentar en aquest 2024 el salari mínim interprofessional (SMI).

Aquesta renda mínima ha arrancat l'any en 1.080 euros al mes per catorze pagues, la mateixa quantia que en 2023, a l'espera de la pujada que decidisca finalment aplicar el Govern com a resultat de les seues negociacions amb CCOO, UGT, CEOE i *Cepyme.

En tot cas, siga com siga l'increment que es practique sobre l'SMI per a aquest nou exercici, tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2024.
"Quan tornem del dia de Reis, convocarem la taula de diàleg social i el Govern d'Espanya, juntament amb els agents socials, continuarem pujant el salari mínim per a compensar les pèrdues de poder adquisitiu que estan patint els treballadors", va assenyalar fa uns dies la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

No seria la primera vegada que la pujada del SMI s'aprova una vegada iniciat l'exercici per a la seua aplicació amb efectes retroactius. Ja va ocórrer amb l'alça de 2023, quan el Govern, amb el suport dels sindicats i el rebuig dels empresaris, va aprovar a mitjan febrer pujar l'SMI un 8%, fins als 1.080 euros mensuals, amb efectes des de l'1 de gener d'aquest exercici.

Encara que les negociacions per a la pujada del SMI de 2024 entre el Ministeri de Treball i els agents socials van arrancar a primers del passat mes de desembre, no es va aconseguir tancar cap acord abans de final d'any i ara s'intentarà en els primers compassos del nou any.

La intenció del Departament que dirigeix Yolanda Díaz és que el pacte siga tripartit, però podria succeir com en anys passats i comptar amb el rebuig dels empresaris o fins i tot dels sindicats, que fins ara han vingut donant suport als increments decidits pel Govern de Pedro Sánchez.

Les cartes ja estan sobre la taula i són conegudes. Treball va proposar abans de finalitzar 2023 una pujada del SMI del 4%, la qual cosa situaria la seua quantia en 1.123,2 euros al mes per catorze pagues, enfront dels 1.080 euros de 2023.

CEOE i *Cepyme, per part seua, han plantejat pujar-ho un 3%, amb la possibilitat d'un 1% addicional si es desvia l'IPC, en tant que els sindicats aposten per un increment del 5%, encara que acceptarien un 4% si les patronals se sumen a l'acord. Si no ho fan, han avisat que seran "més exigents" i s'aniran per damunt del 5%.

A més de proposar una alça del 4%, el Govern es va comprometre a estudiar la possibilitat d'establir bonificacions en les quotes de la Seguretat Social per al sector del camp, una mesura demandada per la CEOE, que demana concretament que aquesta bonificació siga del 20%.

Els sindicats no estan d'acord amb aquesta mesura si no hi ha prèviament un compromís per part d'aquest sector de complir els convenis col·lectius, d'avançar en la negociació col·lectiva i de complir amb l'SMI en aquells convenis on no s'emporta.

La patronal també reclama indexar l'SMI als contractes públics, una demanda que sí que donen suport als sindicats i que Treball ha traslladat als ministeris competents, encara que de moment sense èxit, perquè Hisenda ha expressat ja la seua negativa.

"No som competents en aquesta matèria, però estem disposats a traslladar aquesta petició als ministeris competents. Per tant, hi ha marge per a l'acord i eixes concessions administratives que puguen ser revisades, tinc el compromís de traslladar-lo als altres ministeris", va apuntar fa unes setmanes la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Directrius per a la pujada salarial en conveni de 2024

La proposta de la CEOE per a la pujada del SMI consisteix en un increment del 3% per a 2024, fins als 1.112,4 euros al mes, i un altre 3% per a 2025, la qual cosa li situaria en aquells dies en 1.145,77 euros mensuals. En tots dos casos, seria aplicable la clàusula de garantia prevista per a aquests exercicis en l'acord de convenis amb els sindicats.

Aquest pacte, que porta per nom V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (*AENC) i que es va signar al maig de 2023, recomana pujades salarials del 3% tant per a 2024 com per a 2025 en els convenis col·lectius, amb una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l'1% per a cadascun dels anys de l'acord (2023-2025).

"Les organitzacions empresarials consideren adequada aquesta proposta per a tractar de mantindre una correlació entre l'evolució del SMI i la de la resta de salaris que es pacten en el marc de la negociació col·lectiva", ha defensat la CEOE.

Consulta la notícia original AQUI