Entra si ja estàs registrat/da


Més del 30% de les dones del sector IT vol encarregar-se de tasques directives

13/03/2023

A pesar que el sector de la tecnologia sempre ha estat liderat per una gran presència masculina, cada vegada són més dones les que s'interessen per les noves eines digitals, volent fer-se un buit com a professionals IT, arribant a assumir rols de major responsabilitat. No obstant això, només un 15% de les dones ocupen llocs de direcció a Espanya .

Concretament, dins del sector IT, el 30% de les desenvolupadores espanyoles desitjaria encarregar-se de tasques directives i encara perceben una certa discriminació a l'hora d'assumir rols de responsabilitat. Aquesta és una de les conclusions extretes de l'últim estudi realitzat per Codemotion, la plataforma de referència per al creixement professional dels desenvolupadors i les desenvolupadores, que ha fet públics aquests resultats amb motiu de la pròxima celebració del Dia Internacional de la Dona.

La companyia, fundada i liderada per dues dones i formada per una gran comunitat de desenvolupadores, té com a objectiu donar visibilitat a la situació de les dones dins del mercat laboral tecnològic, així com aconsellar a les empreses diferents iniciatives per a fomentar entorns més inclusius.

Escassa presència en llocs directius

I és que encara que a poc a poc les dones han aconseguit fer-se un buit en el mercat laboral tecnològic encara es pot apreciar una diferència significativa entre els homes i dones que ocupen llocs directius.

Una situació que no es deu a una falta d'iniciativa i interés ja que el 44,3% de les desenvolupadores enquestades té aspiracions d'ocupar llocs de major responsabilitat i contribuir així en decisions estratègiques.

Les empreses i departaments de recursos humans tenen un paper decisiu perquè es produïsca aquest canvi. Donar veu a les dones i als projectes en els quals treballen, seleccionar portaveus femenins, o col·laborar amb les universitats, poden ser passos significatius a l'hora de donar visibilitat i crear referents per a futures desenvolupadores o programadores.

Aconseguir aquesta igualtat també passa per acabar amb les bretxes salarials. Més enllà de la visibilitat i la presència femenina en llocs de responsabilitat, l'últim estudi de *Codemotion mostra també que existeixen diferències en els salaris que ofereixen les empreses. Encara que tant desenvolupadors com desenvolupadores tinguen expectatives salarials similars, un 41,1% de les dones enquestades va assegurar haver rebut ofertes d'ocupació que superen els 40.000 euros, en comparació amb un 48,5% dels homes.

Més dones en carreres STEM

No obstant això, no sols cal posar el focus en els llocs més alts de les empreses, sinó que s'ha de fomentar l'interés pel sector IT des de la infància. La falta de referents femenins que inspiren a les noves generacions a triar carreres STEM és un factor diferencial, tal com ho mostren les xifres del nostre país en el qual només el 13% de les estudiants de carreres *STEM són dones.

Conscients d'aquest escenari, des de Codemotion, han posat en marxa a Itàlia el programa Girls CodeUp, un projecte educatiu que vol formar a les futures generacions del món Tech&Data en diferents matèries STEAM. “Durant la meua època universitària, record que només érem dues xiques en un grup de 250 estudiants d'enginyeria informàtica”. Des de Codemotion, entenem la importància de la presència femenina en la comunitat IT i volem fomentar que les xiquetes puguen tindre un primer contacte de qualitat amb la tecnologia, que els impulse a convertir-se en futures professionals del sector”, afirma Chiara Russo, CEO de Codemotion.

Consulta la notícia original ACI

966013173 966013174
de España, s/n. bajo 03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es