Recordar la contrasenya

Comunitat Valenciana


imagen sección

La creació d'ocupació avança amb 130.000 afiliats més i tanca un octubre de rècord

La Seguretat Social torna a acostar-se als 19 milions d'afiliats. Va tancar el mes passat amb 18,99 milions de treballadors després de guanyar 130.360 afiliats, la millor dada per a un mes d'octubre. Menys bona és la xifra d'atur registrat, que també va augmentar el mes passat: van ser 52.195 persones més inscrites en les oficines públiques d'ocupació, segons les dades divulgades aquest dilluns pel Ministeri de Treball.

Encara que sembla contradictori, les dades d'ocupació i atur no tenen per què anar de la mà. És a dir, si puja l'afiliació és lògic que baixe l'atur, no obstant açò, hi ha factors que poden fer que açò no siga així. Un d'ells és la població activa, les persones en edat i disposició de treballar o amb treball. Si aquest grup creix molt, pot donar-se el cas que es creu ocupació, però no suficient com per a absorbir-ho tot aqueix creixement i, llavors, també augmenta l'atur.

El guany d'afiliació de la Seguretat Social apunta lleument en una adreça: el mercat laboral torna a agafar tracció. Havia perdut una mica de força a l'estiu. Creixia bastant l'afiliació, però una mica menys del 3% a l'any. Va perdre aqueixa quota al juliol per primera vegada des de 2016 i es va quedar ací a l'agost i setembre. Però a l'octubre ha tornat a pujar. En 12 mesos hi ha un 3,05% més d'afiliats que en el mateix mes de l'any anterior.

En el que va d'any, la Seguretat Social ha crescut en 562.544 afiliats. Encara és prompte per a saber si 2018 acabarà amb un increment de cotitzadors per sobre del mig milió. Novembre i desembre no són dels millors mesos per al mercat laboral. No obstant açò, si es mantinguera aquest ritme Espanya encadenaria quatre anys guanyant afiliats per sobre d'aqueix guarisme.

Bona part d'aquest comportament positiu de l'ocupació arriba per l'embranzida de la contractació d'assalariats. En l'últim any, el règim general ha guanyat un 3,75% de cotitzadors i ja acumula un total de 15,66 milions de treballadors.

En aqueix règim, destaca l'augment d'afiliats en l'educació. En un sol mes ha guanyat quasi 150.000 afiliats, un augment proper al 20%. És habitual en aquesta activitat que quan comence l'estiu s'acomiade a professors interins, tant en el sector privat com en el públic, i que tornen a contractar-los al setembre i, sobretot, a l'octubre, quan comença el curs escolar amb tot vigor. Tant és així que el secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Magraner, ja ha advertit en diverses ocasions que va a treballar al costat de la Inspecció de Treball per a veure si aquests vaivens massius estan justificats i si no ho estan aplicar les corresponents sancions.

Al costat de l'educació, encara que a molta distància, està la construcció, les activitats artístiques o recreatives i l'administració pública, totes amb pujades per sota del 20%.

Enfront d'aquests guanys apareixen les pèrdues de l'hostaleria, de la sanitat i de les activitats administratives i de serveis auxiliars. L'activitat d'aquestes tres branques, especialment la primera, creix molt durant l'estiu pel turisme i quan acaba la temporada alta redueix la mà d'obra que empra.

Dades d'atur

Del costat de l'atur, la dada d'octubre no és bo, ja que ha suposat un augment de persones cercant un treball. No obstant açò, la xifra de 52.000 aturats més del mes passat és alguna cosa inferior a la del mateix mes de 2017. La xifra total queda ara en 3,2 milions. Aquesta dada no té per què coincidir amb el qual es va conèixer fa un parell de setmanes procedent de l'enquesta de població activa (*EPA), 3,3 milions. Açò es deu al fet que la seua procedència és diferent. El primer ix del registre de les oficines públiques d'ocupació, en les quals s'inscriuen els aturats que tenen l'obligació de fer-ho o els que sol·liciten els seus serveis (cursos de formació, ajuda en la cerca d'una ocupació). En canvi, el segon ho calcula l'Institut Nacional d'Estadística i ho extrau de la *EPA, en la qual s'analitza a tota la població activa, estiga o no registrada en les oficines públiques d'ocupació. Per açò, és molt més precís —i usat per la comunitat científica— l'última dada.

Les xifres de l'atur registrat també mostren que encara hi ha conseqüències greus de la crisi i les recessions recents (2008-09 i 2011-13). Es veu amb claredat en el nivell de cobertura, que està en el 56%.

Un altre punt en el qual es veu aqueixes ferides és en la qualitat de l'ocupació. Açò s'observa amb les dades conegudes aquest dilluns en la contractació. De nou, el nombre de contractes signats a l'octubre torna a créixer per sobre del 10% sobre el mateix mes de l'any anterior. A més, es van superar els dos milions de contractes signats per quarta vegada en 2018. Açò és un símptoma clar que la rotació en l'ocupació segueix sent alta, ja que solament una mica més del 9% d'aquests contractes van ser indefinits i, a més, quan aquests ho són, com han demostrat recerques econòmiques recents, no garanteixen l'estabilitat.

Amb tot, és cert que la xifra de contractació té aquesta vegada una lectura positiva, paral·lela a la qual mostra l'afiliació. El mercat laboral a l'octubre ha mostrat un vigor inesperat. En els últims mesos, el nombre de contractes signats mostrava certa atonia si es comparava amb l'evolució dels exercicis anteriors. La dada d'octubre evidencia, juntament amb el sorprenent augment de l'afiliació, una acceleració.

Pot consultar la notícia original ACI

966013173 966013174
Plaza de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)