Anar al contingut principal

5 tendències que marcaran els Recursos Humans en 2024

15/01/2024

En un món empresarial en constant evolució, els Recursos Humans necessiten innovar constantment per a seguir el ritme del canvi. Enguany, és probable que la gestió del talent i el desenvolupament organitzacional presenten novetats significatives, mentre que les innovacions en intel·ligència artificial i una revolució en l'experiència de l'empleat, així com alguns canvis demogràfics, continuaran presentant nous reptes i oportunitats per a Recursos Humans.

*Personio assenyala les principals tendències que han de tindre els professionals de Recursos Humans per a afrontar 2024 amb èxit:

La retenció de talent s'està convertint en un assumpte més personal

Les empreses que competeixen pels millors talents hauran d'esforçar-se per recuperar notorietat i confiança i és que, ara, els empleats reclamen aspectes que per a ells no són negociables com a jornades flexibles i models de treball híbrid o en remot. Ara és el moment de començar amb polítiques individualitzades basades en el cicle de vida dels empleats i del seu rendiment empresarial, en lloc d'un enfocament general que abaste a tots els treballadors per igual. Això podria aplicar-se, per exemple, en recentment llicenciats que necessiten tutoria i desenvolupament o en un alt executiu que necessite flexibilitat a l'hora de compaginar la seua vida personal i laboral.

Un enfocament individual i a mesura pot resultar decisiu a l'hora d'atraure i contractar el millor talent.

Estratègia d'avaluació comparativa basada en la intenció

A mesura que avança el 2024, els equips han d'assegurar-se d'utilitzar fonts de dades fiables per a l'avaluació comparativa i vigilar els indicadors interns. Hi ha una sèrie de factors que han de tindre's en compte a l'hora de desenvolupar una estratègia de retribució, com les prioritats, cultura, equitat interna, beneficis i incentius a llarg termini. L'estratègia de localització cobrarà importància i els equips hauran de tindre en compte els canvis d'ubicació per a reflectir això en les nòmines.

Les empreses també estan reconsiderant el valor que els equips estiguen físicament junts en termes de sinergia i eficiència, així com el seu impacte en la cultura i la comunitat. En definitiva, cal adaptar periòdicament l'estratègia de retribució per a mantindre's alineats amb l'evolució de les condicions del mercat i les necessitats de l'organització.

El paper del canvi i la volta al bàsic

En lloc d'intentar “gestionar” *elcambio, les companyies han de centrar-se en augmentar la seua preparació per a poder acceptar-ho i navegar-ho de la millor forma possible – el que ha de fer-se des de dalt. Les empreses necessiten tornar al bàsic i saber el perquè. Per a aconseguir-ho, és essencial tindre clar el que l'empresa realment necessita del seu soci de Recursos Humans. Quina és la prioritat? És la prioritat en aquest moment?

Un desafiament al qual s'enfronten tots els equips de Recursos Humans és que hi ha massa coses que podrien abordar-se, però no suficient temps ni recursos. Així, tindre claredat i treballar amb l'empresa en per què l'està fent i per què garantirà que la funció de Recursos Humans genere un impacte de manera sostenible.

El futur de l'aprenentatge està liderat pels empleats

En 2024, l'aprenentatge dels empleats serà un assumpte prioritari per a les empreses. Aquest pot incloure equips de formació i desenvolupament, recomanacions de recursos dels empleats a través de *crowdsourcing, «*teach *backs» d'equips i programes de mentoria dels empleats. A mesura que les empreses comencen a prioritzar la comunicació efectiva entre empleats, les experiències d'aprenentatge permetran connectar-se i compartir coneixements.

El panorama del talent en constant canvi

La majoria de les eines d'assistència tècnica incorporen ja la funcionalitat de *IA, per la qual cosa els equips hauran de continuar pensant en com automatitzar el treball manual en tots els seus processos. Les empreses miraran cap a dins per a brindar noves oportunitats o aprenentatges als membres de l'equip, mentre que, a causa de la incertesa en el mercat, els empleats romandran on estan en lloc de córrer riscos apostant per noves oportunitats.

És probable que les empreses hagen d'adoptar postures més fermes sobre les seues polítiques, especialment en termes de com fer-les complir i, donada la menor contractació potencial, les empreses poden donar-se el luxe de desaccelerar i ser intencionals quant a les seues iniciatives de diversitat i inclusió i com incorporar-les als seus processos de contractació de principi a fi.

Consulta la notícia original ACI