Entrar


Només dos de cada deu empreses espanyoles imparteixen formació digital als seus empleats malgrat que la demanda de perfils tecnològics s'ha duplicat des de 2012

26/11/2019

Randstad, l'empresa de recursos humans número 1 a Espanya i en el món ha dut a terme un estudi amb l'objectiu de conéixer l'impacte i importància de la tecnologia en el mercat laboral actual, tant a Espanya com en la resta d'Europa. Per a això, ha recopilat dades sobre les habilitats digitals de la població i el seu impacte en les empreses procedents d'Eurostat.

Segons l'informe de *Randstad, les empreses amb necessitats de perfils tecnològics s'han duplicat en tot just sis anys. En concret, durant 2018, l'11% de les companyies del nostre país van contractar o van iniciar processos de selecció per a contractar talent amb formació específica en TIC. Una taxa que en 2012 va ser del 6%, per la qual cosa en sis anys les empreses que demanden talent tecnològic ha augmentat en cinc punts percentuals, la qual cosa suposa pràcticament el doble.

Percentatge d'empreses que demanden perfils tecnològics

Font: Eurostat

En aquest sentit, el nostre país es troba dos punts percentuals per davant de la mitjana europea (9%) i de països com Regne Unit (10%), França (9%), o Portugal (7%). En les primeres posicions del rànquing, amb un 13%, se situen Bèlgica, Dinamarca, Països Baixos o Luxemburg.

Segons Rubén *Berrocal, director de *Randstad *Technologies, “la immensa majoria d'organitzacions i negocis estan en continu procés de canvi de la seua manera de produir i de comunicar-se amb els seus clients. I en aqueix procés de transformació, la tecnologia juga un paper rellevant en les seues necessitats de talent intern cap a professionals digitals i tecnològics. Aquest canvi de paradigma organitzacional implica necessàriament un gir sobre les seues necessitats de talent, que al seu torn suposa un repte cultural en l'atracció i retenció d'aquest”.

“Els països amb major inversió en tecnologia i en automatització de processos són els que presenten major renda per càpita i menors índexs de desocupació, per la qual cosa aquesta transformació de paradigma laboral ens sembla que ens porta en una direcció adequada”, recorda Rubén *Berrocal.

El 21% de les empreses espanyoles imparteixen formació en TIC

L'alta demanda de perfils d'aquest tipus pronostica un augment de la importància de l'ocupació tecnològica en la nostra economia, encara discret en comparació amb els nostres veïns. El 18% de les empreses del nostre país empren a perfils tecnològics, una taxa dos punts percentuals inferior a la mitjana europea, que se situa en el 20%. Els països europeus amb més empreses amb talent tecnològic són Irlanda (32%), Bèlgica, Dinamarca (tots dos amb 28%) i Països Baixos (27%). El nostre se situa per davant de països com França (17%) o Itàlia (16%).

En total, a Espanya 362.000 empleats compten amb formació tecnològica, el segon major volum d'Europa, només per darrere d'Alemanya (496.500), i per davant de països com Regne Unit (315.400), França (296.500) o Itàlia (148.000). La xifra d'empleats amb formació en TIC ha registrat una tendència positiva des de 2009, experimentant des de llavors un creixement del 26,4%, i un increment del 12,3% tan sols en l'últim any.

Empleats amb formació tecnològica

Font: Eurostat

*Randstad alerta sobre una acusada bretxa de gènere a nivell europeu respecte als empleats especialistes en tecnologia. Al nostre país, el 79,1% d'aquests professionals són homes, mentre que tan sols el 20,9% amb dones. Malgrat la palesa diferència, el nostre país està per davall de la mitjana europea en major pes dels homes, el 84,6%, mentre que les dones representen el 15,4%.

Empleats amb formació tecnològica per gènere

Font: Eurostat

Els països en els quals es registra una major desigualtat són Bèlgica (92,6% d'homes enfront del 7,4% de dones), Letònia (90,6% enfront del 9,4%), Polònia (90,4% enfront del 9,6%); República Txeca (89,9% enfront del 10,1%) i Hongria (88,8% enfront del 11,2%). D'altra banda, com a països europeus amb major pes de les dones com a professionals tecnològics estiguen Sèrbia (27,8%), Turquia (26,7%), Romania (26,6%), Irlanda (24,8%) o Xipre (24,5%).

El 21% de les empreses espanyoles imparteixen formació en TIC

A tenor de la importància creixent que estan adquirint els perfils tecnològics en el mercat laboral, el 21% de les empreses del nostre país imparteix formació d'aquest tipus als seus empleats. Encara que el nostre país el fa en major grau que països com França, Portugal (tots dos amb el 19%), o Itàlia (17%), se situa dos punts per davall de la mitjana europea (23%). Encapçalen el rànquing Noruega (42%), Bèlgica, Finlàndia (totes dues amb el 36%), Alemanya o Irlanda (30%).

A més, segons aquest estudi de *Randstad, el nostre país té un ampli marge de millora quant a les habilitats digitals dels seus ciutadans. Així, el 55% de la publicació assegura disposar d'almenys coneixements bàsics en aquest sentit, una xifra dos punts inferior a la mitjana dels països europeus (57%). Luxemburg, Islàndia (tots dos amb el 85%), Països Baixos (79%), Suècia i Noruega (77%), són els països d'Europa en els quals els seus ciutadans compten amb majors habilitats digitals.

966013173 966013174
de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es