Recordar la contrasenya

Comunitat Valenciana


imagen sección

Set tendències que canvien la seua ocupació i el seu lloc de treball

L'arribada a les organitzacions de la 'Generació Z', els vertaders nadius digitals, la irrupció de les noves tecnologies i l'economia col·laborativa són algunes de les tendències que ja estan transformant la nostra manera de treballar i que marcaran el futur de les relacions laborals. Saber-ho amb anticipació és fonamental per a augmentar la seua empleabilidad.

Pot imaginar un dia de treball sense consultar el correu electrònic?I sense enviar un WhatsApp? Si la resposta a ambdues preguntes és negativa, el més probable és que siga un dels professionals que passa bona part de la seua jornada laboral davant d'una pantalla, ja siga un ordinador o un smartphone. Ningú podia imaginar aquesta rutina i aquesta dependència tecnològica fa amb prou faenes tres dècades, menys encara si parlem dels dispositius mòbils. Totes les professions, fins i tot les vinculades al sector industrial, estan sotmeses a aquest canvi i a uns altres que transformen la nostra manera de treballar. L'informe Tendències globals en el lloc de treball 2018 de Sodexo, que anticipa EXPANSION, analitza les set tendències que estan donant una bolcada a com fem les coses: Generació Z, l'Internet de les Coses, la creació d'un lloc de treball en el plànol emocional, la reinvenció de recursos en l'economia col·laborativa, l'equilibri entre sexes, la gestió del capital 3.0 i els empleats com els nous agents del canvi per a la responsabilitat corporativa.

Els nascuts entre 1993 i 2010 (Generació Z) acaben d'irrompre en el mercat laboral. Són els vertaders natius digitales.en 2025 els Z representaran un de cada tres treballadors, i només les organitzacions que estiguen preparades per a acollir-los seran més competitives. No menys important serà l'Internet de les Coses (IoT, internet of things), una oportunitat d'or per a involucrar a les empreses i als empleats. I açò és només el principi per a configurar un entorn laboral en el qual la intel·ligència emocional exerceix un paper clau. Els experts que participen en l'informe de Sodexo estan convençuts que el lloc de treball en si mateix pot ser emocionalment intel·ligent en permetre que les persones posen a treballar el seu espectre complet d'emocions, i en alinear les seues necessitats i motivacions humanes fonamentals. L'economia col·laborativa també representa una oportunitat sense precedents perquè fuig de la propietat tradicional per a fomentar una eficiència màxima de la mà d'obra i els materials. Aquestes són algunes de les tendències a tenir en compte i que a continuació s'analitzen detalladament.

INTERNET DE LES COSES

Sabia que el 58% dels empleats estaria disposat a provar un dispositiu portàtil si li ajudara a ser més eficaç? La digitalització del lloc de treball amb solucions IoT augmenta la participació dels empleats i la satisfacció gràcies a la recol·lecció intel·ligent de dades i solucions intel·ligents d'administració d'instal·lacions. Entre les eines destaquen els assistents virtuals, que poden manejar des de tasques administratives bàsiques fins a solucions de logística; o les tecnologies *beacon (pistes de sensor, registre de moviment, dispositius portàtils, etcètera), que permeten als administradors d'instal·lacions de lloc de treball prendre decisions basades en dades i utilitzar pràctiques de planificació intel·ligent per a l'activitat de manteniment. També poden ser part de l'equip de seguretat i prevenir totes les categories de lesions. La cara B d'aquesta transformació està relacionada amb la intimitat professional. A causa que IoT crea una relació completament transparent entre ocupadors i empleats, les empreses han de tenir en compte les inquietuds de recopilació de dades i comunicar clarament els beneficis dels projectes relacionats amb l'Internet de les Coses. Per exemple, els ocupadors han de valorar el potencial de problemes legals si les dades dels empleats són mal utilitzats, així com les amenaces dels hackers i el *malware.

TREBALL EMOCIONAL

La dada és més que eloqüent: el 80% dels professionals creu que l'empatia en el lloc de treball ha d'evolucionar. Potser per açò el World Economic Forum identifica la intel·ligència emocional (*IE) com una de les deu competències per a 2020. Aquest conjunt d'habilitats són un predictor de l'èxit molt més potent que l'experiència prèvia o un alt coeficient d'intel·ligència. Algunes de les evidències que s'arrepleguen en l'informe de Sodexo indiquen que les persones que manegen amb eficàcia les seues emocions es recuperen més ràpidament de l'estrès en el lloc de treball. I, sabia que la capacitat d'un líder per a ser empàtic té la major correlació amb la rendibilitat i la productivitat? La intel·ligència emocional és una eina tan poderosa que cada vegada són més les organitzacions que implementen una sèrie de mitjans per a impulsar-la de manera col·lectiva, entesa com a conjunt d'habilitats valorades en el procés de selecció, avaluació i capacitació de l'individu; i també com una característica d'un entorn laboral ben dissenyat amb serveis i comoditats en el lloc de treball i amb el foment de programes de benestar i estratègies de reconeixement i recompensa.

ECONOMIA COL·LABORATIVA

L'economia col·laborativa de la UE va generar 21,6 mil milions de lliures d'ingressos bruts en 2015, segons l'oficina d'estadística de Regne Unit. Però no es tracta només de diners. Compartir recursos presenta noves formes d'estalviar temps i diners a les organitzacions. L'anàlisi de Sodexo esmenta l'agilitat, perquè augmenta la prevalença de treballadors independents amb experiència, la qual cosa és útil perquè les empreses superen l'escassetat d'habilitats crítiques i aprofiten els canvis de personal més ràpids per a innovar quan els mercats ho demanden; i la flexibilitat, perquè ajuda a les empreses a obtenir un major accés a més talent, especialment per a les start up que obtenen acords més flexibles i escalen de forma molt més eficient. Entre el 20% i el 30% de la mà d'obra d'Estats Units i la UE ja treballa per compte propi o en treballs temporals. Entre els exemples d'economia col·laborativa que són una realitat esmenta l'intercanvi de talents: "En 2016, PwC va llançar la seua pròpia plataforma en línia que facilita l'accés directe a professionals independents experimentats i conrear relacions a llarg termini amb ells". D'altra banda, la plataforma Neo-Nomade permet als professionals trobar llocs de treball conforme a les seues necessitats i la seua ubicació en temps real, la qual cosa brinda a les persones i les xicotetes empreses la possibilitat de "treballar de forma immediata". El desafiament que han de superar els empleats independents és la seua vulnerabilitat a l'explotació a causa de la protecció legal insuficient; i les empreses s'enfronten a dificultats per a mantenir el compromís dels empleats i una cultura de treball coherent.

EQUILIBRI ENTRE SEXES

Entre les mesures per a crear un lloc de treball que promoga l'equilibri de gènere destaca que la diversitat no significa complir les quotes, "sinó inculcar un sentit de pertinença i inclusió". Assenyala que la intel·ligència de gènere importa i que la clau per a abordar la participació i l'èxit de les dones depèn de l'apreciació tangible de les diferents formes en què tots dos sexes es relacionen amb els seus entorns de treball. També subratlla que els líders inclusius impulsen el canvi: coneixen els seus prejudicis i preferències, i consideren diferents punts de vista i perspectives per a informar una millor presa de decisions.

AGENTS DEL CANVI

Els programes de responsabilitat corporativa constitueixen una part important de l'equació per a aconseguir l'èxit empresarial, igual que els esforços per descentralitzar-la de manera que es repartisca per tot el teixit empresarial perquè se senten les veus de tots els empleats. Malgrat les seues aspiracions per aconseguir bons resultats mitjançant accions bones, les empreses s'enfronten a una crisi de desconfiança per part dels seus empleats i del mercat. Segons aquest informe, les companyies han de fer un exercici d'introspecció, tornar a comprendre el significat del vertader lideratge i recuperar la confiança dels seus empleats per a construir un futur millor per a tots.

L'EMPLEAT, PROTAGONISTA DEL 3.0

La gestió del capital humà 3.0 es basa en la idea que l'experiència de l'empleat pot (i ha de) convertir-se en una experiència vital mitjançant solucions que puguen usar-se en el plànol laboral i domèstic. Reuneix totes les diferents tecnologies i programes (aprenentatge, reconeixement, benestar) per a transformar l'experiència laboral en una experiència vital, i el seu objectiu és millorar l'experiència dels empleats i ajudar a les organitzacions a rendir al màxim. Es tracta també d'una oportunitat real per a *empoderar als empleats, transformar la seua experiència amb organitzacions en una experiència de vida i ajudar-los a exercir-se en nivells excepcionals.

Entre els desafiaments als quals s'enfronten les organitzacions per a millorar l'experiència de l'empleat estan:

 • Baixa puntuació de compromís respecte a l'experiència laboral.
 • Solucions tecnològiques disperses i responsabilitats per departaments per a programes d'aprenentatge o benestar.
 • Integració treballe-vida: els programes i eines han d'integrar-se amb aplicacions externes per a facilitar el seu ús.
 • Innovació *disruptiva.
 • Plataformes integrades d'experiència dels empleats.
 • Tots els nivells han d'estendre's a la comunitat.
 • Desenvolupament continu i col·laboratiu.
 • Estratègia de rang mitjà per a mantenir l'estabilitat.
 • Transparència en tots els nivells de l'organització.
 • Equilibri de control centralitzat i autonomia.

Una altra dels avantatges de la gestió 3.0 és que és una oportunitat per a treballar en equip, ja que ajuda a les organitzacions a reunir tots els programes per a millorar el rendiment dels empleats:

 • Els sistemes estan implementant el *micro aprenentatge o aprenentatge *gamificado per a rutes dinàmiques i autodirigides.
 • Permet a les organitzacions realitzar un viatge personalitzat dels empleats per a millorar la seua salut fomentant les interaccions i integrant aplicacions de benestar.
 • Els empleats que se senten connectats amb un grup social més ampli, en el treball o en la llar, tendeixen a tenir un rendiment superior i és menys probable que es vagen per una altra oportunitat laboral.
966013173 966013174
Plaza de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)