Entrar


Torna l'optimisme al sector TIC: augmenta amb escreix les expectatives de contractació de talent especialitzat

Les expectatives de negoci i ús de les empreses relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació remunten notablement aquest agost, després d'un mes de juliol de pessimisme en relació a aquests indicadors de clima recollits en el baròmetre TIC Monitor, que elaboren l'empresa especialista en solucions digitals *VASS i el Centre de Predicció Econòmica CEPREDE de forma conjunta.

L'augment de xifres més significatiu es produeix en les expectatives de contractació, que a curt termini passen del preocupant +2,7% del mes passat (en una escala de +/‐100) a un indicatiu de +49,1%. Tres de cada quatre empreses del sector esperen crear ocupació neta en els pròxims tres mesos i solo una de cada quatre pensa que es destruiran llocs de treball.

Quant a l'evolució de l'activitat, les expectatives que reporten els professionals del sector per a el trimestre vinent també es normalitzen aquest mes i augmenten respecte al TIC Monitor de juliol, llançant una mitjana neta positiva de 28,3%, en una escala de +/-100 (enfront del +21,1% del mes passat). Això significa que, a Espanya, el 64,2% de les empreses TIC espera un creixement del negoci a curt termini.

A tenor dels resultats -en els indicadors de clima relatius a l'evolució d'ocupació i de negoci-, el baròmetre TIC Monitor d'agost reflecteix una major confiança de les empreses de consultoria informàtica en el creixement del sector a tres mesos vista, “tranquil·litzant-nos respecte a l'alarma que dibuixaven les dades del mes passat”, apunta Antonio Rueda, responsable d'aquest baròmetre. Per al professor del Departament d'Estructura Econòmica i Economia del Desenvolupament de la *UAM, “que enmig d'un context general de precaució, tres de cada quatre empreses del sector esperen crear ocupació en els pròxims tres mesos és un signe de resiliència. El sector manté la seua proposta de valor al sistema econòmic: sempre és bo optimitzar costos i processos”.

No ocorre el mateix amb l'evolució del negoci dels serveis TIC, que es contagia aquest mes d'agost de la desacceleració general, amb un creixement interanual de la facturació del sector del +2,2% (maig 2019-maig 2018), la dada més modesta des d'abril de 2017. En termes *desestacionalizados, pujaria a un +3,8%, per davall de la mitjana del sector serveis (5%), per segon mes consecutiu.

Pel que fa a la contractació laboral, si bé aquest agost la xifra de la demanda de talent especialitzat en el sector TIC baixa lleugerament respecte al mes anterior, passant d'un 5,1% al juliol a un 4,9% a l'agost (en una escala de -/+ 100), el creixement interanual es manté a l'alça si el comparem amb la mitjana nacional de les activitats de serveis, que va créixer a penes un +1,8% en un any.

“En aquest TIC Monitor d'agost recuperem l'optimisme que havia quedat malparat en el baròmetre del passat mes. Enmig de la tempesta, el sector es defensa amb bravesa, entregat a un model de negoci apte per a totes les conjuntures: la millora de processos i l'optimització de costos continua sent una arma competitiva de primer ordre, fins i tot en temps d'incertesa”, conclou Antonio Rueda

El retorn a la rutina pot ser traumàtic, desembocant en molts casos en una baixada de productivitat i benestar laboral

PEL Club de l'Emprenedoria, 02.45 - 05 de Setembre del 2019
[Sis '*tips' per a motivar als empleats després de les vacances]

Després de les vacances, la volta al treball pot ser dura i en algunes ocasions fins i tot estressant. Això pot afectar el treballador i al ritme de treball de l'empresa. Agost arriba a la seua fi i toca tornar a la rutina: *madrugones, trajectes en hora punta, horaris establits… Aquest canvi sobtat pot ser traumàtic. És més, 1 de cada 3 treballadors pateix o patirà estrés *postvacacional.

Recuperar el ritme de treball intens en poc temps pot fer que els empleats se senten tristos i saturats. Per a aconseguir que la volta al treball siga el més suportable possible i no afecte massa als teus empleats, aplicar mesures que ajuden la transició és fonamental.

Si tens un equip de treball al teu càrrec, és important que sàpies entendre la complexitat de la volta a la rutina i que entengues la complicació dels teus treballadors. Les primeres setmanes solen ser difícils. Per això, tracta de realitzar estímuls positius perquè els teus treballadors compten amb un període d'adaptació optimista i més curt.

Què és la síndrome postvacacional

Realment existeix la síndrome *postvacacional? És bastant comú tornar al treball després de les vacances amb poques ganes i amb queixes. La síndrome *postvacacional no és una patologia sinó més aviat una espècie de trastorn adaptatiu. Entre els seus símptomes trobem una sensació semblant a l'estrés, falta de concentració, cansament, nerviosisme, irritabilitat i altres sentiments negatius provocats per la volta a la rutina.

Encara que en general es tracta d'una cosa transitòria, la veritat és que es veu reflectit en el rendiment de l'empresa en general, i en el departament en el qual treballe en particular. Per això, aplicar la motivació dels empleats després de les vacances es converteix en fonamental.

Segons les dades extretes d'un estudi d'Adecco, 1 de cada 3 treballadors pateix o patirà la síndrome *postvacacional en haver de tornar a la seua rutina laboral. Del 66% restant, una gran part patirà els símptomes de fatiga o estrés, vinculats amb la mala adaptació a l'ordre i la rutina.

Trucs i tècniques per a evitar la síndrome *postvacacional

Com a cap d'equip, ajudar al fet que els teus treballadors no patisquen la síndrome *postvacacional és fonamental. Per això, et deixem una sèrie de consells per a ajudar que “tornar a començar” no siga tan dur.

  •     Moments pròxims. El primer dia després de la volta sol ser el més dur. No tenim hàbit i hem de tornar a la rutina. Crear un moment pròxim, com un esmorzar o similar i contar certes anècdotes de l'estiu pot ajudar.
  •     Reunió per a crear objectius i tasques. Ajuda al fet que el teu equip es pose al dia organitzant junts les reunions, les dates importants, les tasques a realitzar…
  •     Feix treballs en equip. Després dels primers dies, sol ser complicat tornar al ritme del treball. Crear equips i fer el treball en grups ajuda a tornar a treballar d'una forma menys estressant.
  •     Crea un ambient de treball còmode. Si els empleats estan a gust, això es reflectirà de forma positiva en el treball. Per això, tracta de crear un ambient sense autoritarismes i amb ambient positiu.
  •     Reconeix els mèrits. Si aconsegueixes que els teus empleats se senten valorats, s'esforçaran més en les seues tasques i això farà que estiguen més felices.
  •     Estableix metes i reptes. Si crees un ambient amb competitivitat sana en el qual els treballadors hagen d'aconseguir algunes fiques reptes farà del treball un joc i, per tant, els ajudaràs la seua motivació.

Amb un correcte comportament, és possible previndre la síndrome *postvacacional. Intenta que la transició siga el més lleu possible i veuràs com els teus treballadors se senten contents i motivats.

Consulta la noticia original ACI

966013173 966013174
de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es