Entra si ja estàs registrat/da


Espanya cerca més dones amb un perfil especialitzat en les TIC

06/03/2023

La bretxa de gènere en el sector tecnològic continua sent una realitat al nostre país. D'acord amb la Taxa d'ocupació en el sector informàtic per gènere a Espanya de 2010 a 2021, durant tot el període observat, el percentatge de població masculina emprada en aquest sector va ser superior a la femenina.

En aquest sentit, cal destacar que 2019 va ser el primer any en què el percentatge de dones ocupades en el sector de programació i consultoria informàtica va representar l'1% d'ocupació sobre el total de les dones ocupades del país.

Dins del sector tecnològic, el debat sobre la presència femenina cobra cada vegada més importància en la indústria dels videojocs. Segons les últimes dades publicades per l'Associació Espanyola de Videojocs (AEVI), en 2021, 18,1 milions de persones jugaven a videojocs i quasi la meitat d'elles eren dones, concretament, un 52% eren homes i un 48% dones. En aquesta línia, segons Gisela Vaquero, fundadora de Women in Games España i dissenyadora de videojocs, la participació de les dones en la indústria del videojoc se centra sobretot en llocs de producció i disseny artístic, a penes una xicoteta part d'elles es dediquen a tasques de programació: les xifres de dones programadores i desenvolupadores de videojocs suposen un terç de les xifres masculines.

D'altra banda, segons les dades recollides en l'informe “Women in the Digital Age” de la Comissió Europea, per cada 1.000 dones graduades en educació superior a la UE, només 24 ho estan en camps relacionats amb les TIC. En canvi, de cada 1.000 graduats homes, 92 van estudiar en camps relacionats amb les TIC. Per això, es considera que “La principal barrera per a aconseguir una igualtat real entre homes i dones està en la formació i en l'educació dels centres”, assenyala Leticia García, Project Manager de Tòquio School.

El mercat reclama més dones formades en carreres tècniques

La presència de la dona en el sector de tecnologies de la informació a penes ha augmentat en els últims 20 anys. Les dades de l'OCDE mostren que el problema no es troba en una falta de demanda per part de les empreses, sinó en l'accés de la dona als estudis tecnològics. Els estudis realitzats per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, coincideixen a assenyalar que per a atraure el talent femení al món digital cal treballar en el canvi d'estereotips i fer la tecnologia més atractiva a les dones.

3 professions en auge entre les dones del sector tecnològic

El sector de les TIC requereix de més talent femení. En termes de projecció futura i remuneració, Tòquio School presenta els 3 perfils amb millors eixides professionals per a les dones:

  •  Especialista en ciberseguretat. El seu treball consisteix principalment a desenvolupar tot tipus d'estratègies per a previndre qualsevol atac cibernètic. Aquests professionals han de dominar els diferents sistemes operatius, xarxes i llenguatges de programació, des del punt de vista de les comunicacions i de la seguretat informàtica.
  •  Especialista en Big Data. La labor principal dels especialistes en Big Data consisteix a recollir, emmagatzemar i analitzar les dades per a preparar els corresponents informes de la forma més detallada possible, emprant fórmules i mètodes estandarditzats.
  •  Experta en Intel·ligència Artificial. La IA és una disciplina molt àmplia que abasta diferents tipus de treballs. Els més demandats són aquells que tenen a veure amb l'Enginyeria d'aprenentatge automàtic, Ciència de dades i Enginyeria de visió computacional.

Consulta la notícia original ACI

966013173 966013174
de España, s/n. bajo 03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es