Entrar
El Govern vol contractar 3.000 orientadors per a cercar ocupació als joves

Els serveis públics d'ocupació crearan una xarxa de 3.000 orientadors per ajudar de forma individualitzada als joves en atur a trobar un lloc de treball, segons es reflecteix en el «Pla de Xoc per l'Ocupació Jove» que el Ministeri de Treball està negociant amb empresaris i sindicats. Les tasques d'aquests nous treballadors es complementarà amb una xarxa de mediadors joves, encara sense determinar el seu nombre, «que provindran d'organitzacions socials joves», segons reflecteix el pla.

Aquests 3.000 nous contractats s'incorporaran a la plantilla dels més de 20.000 treballadors que té el servei públic d'ocupació, un organisme que amb prou feines segueix trobant ocupació al 2% dels aturats. Avui, la majoria acudeix a les oficines de l'antic INEM solament per tramitar la seva prestació, mentre visiten portals d'ocupació, rastregen a les xarxes socials, busquen en anuncis en premsa o acudeixen a les webs d'empreses de treball temporal.

El pla de xoc que ha dissenyat el Ministeri de Treball justifica la contractació dels nous orientadors d'ocupació en l'elevada taxa d'atur dels joves de fins a 29 anys, que en 2012 va arribar fins al 42,73%. Encara que en els últims anys aquesta taxa ha descendit de forma considerable, les xifres segueixen disparades i al capdavant d'Europa. En el primer trimestre de l'any es va situar en el 28,06% enfront del 16,74% que va registrar la taxa general. La idea del Govern amb el nou pla de xoc és retallar-la fins al 23,5% en els tres anys de la seva vigència, la qual cosa suposaria 168.000 joves menys en atur.

L'orientació i la contractació de tutors serà solament un pas. També es busca donar un impuls a les «llançadores», una idea que ja apliquen algunes comunitats autònomes, que busca millorar la empleabilitat a través del «coaching». I es persegueix la igualtat d'oportunitats entre sexes, el empreniment i millorar la formació. En aquest últim punt, es preveuen diferents mecanismes, entre ells revitalitzar els antics tallers d'ocupació, escoles taller i cases d'ofici. Els joves que participin recuperarien la cotització per desocupació, la qual cosa tindria un cost de 33 milions.

Explica el document que a més de patir elevades taxes de desocupació la bretxa salarial dels treballadors joves és del 50%; el seu sou mitjà està en 898,35 euros al mes. Enfront dels 11.568 euros de mitjana a l'any que perceben els menys de 25 anys, els majors de 55 anys cobren gairebé el doble: 21.621 euros. Elevades taxes de desocupació, menys sous i més precarietat entre els més joves, argumenta el departament que dirigeix Magdalena *Valerio per recordar que les mesures que inclou el pla tindran un especial impacte sobre el compliment de la normativa laboral per evitar el frau i els abusos que es poguessin cometre.

Evitar els «falsos becaris»

Amb aquest objectiu l'Executiu crearà el «estatut del becari» que busca «integrar i regular» els drets dels becaris i les pràctiques no laborals per evitar els «falsos becaris». La nova regulació perseguirà unes relacions laborals que garanteixin el caràcter formatiu, les tutories i l'obtenció dels coneixements necessaris per part de l'alumne o aprenent, així com el suport econòmic. En el pla s'especifica que s'haurà de fixar la figura d'un tutor en l'empresa i un coordinador al centre d'estudis que conegui el procés d'aprenentatge i pugui fer un seguiment del mateix.

Obligacions de l'empresari

El pla pren com a referència la legislació francesa per regular el nou «estatut del becari», en el qual es proposa incloure les obligacions de l'empresari, les condicions laborals i formatives del recurs a la recepció de becaris, les formes d'integració en el procés de formació, nombre d'hores, durada màxima de les pràctiques, el nombre màxim de becaris per empresa i temps, el període de carència, la subscripció del conveni obligatori i els continguts mínims del conveni.

També haurà de reflectir el règim de gratificació, la certificació de les proves, els permisos als quals tindria dret el becari, els seus drets i un règim de sancions per incompliment de l'empresa. A més, vol que reculli el nombre d'estudiants en pràctiques no laborals per grandària d'empresa. I precisa que les pràctiques extracurriculares es vincularan a un contracte en pràctiques o a altres modalitats contractuals que determini el conveni.

Els joves que van sortir d'Espanya durant la crisi a la recerca de treball també seran objectiu. S'engegarà un pla de tornada del talent i de suport a la mobilitat, que incorporarà mesures de suport a la contractació i a l'autoocupació. També hi haurà respatller per a les despeses de desplaçament i de primer allotjament i un procés d'acompanyament.

El pla de xoc estarà també dirigit a joves amb especials dificultats per trobar un treball. En el document s'afirma que un 34% de joves espanyols solament han cursat estudis de secundària bàsica o inferiors. Diu d'ells que han sofert amb major duresa la crisi i que els que no estan preparats es «enfronten uns requisits postcrisis». Cita el cas dels joves que no han acabat l'ESO o els immigrants. Per a ells el pla preveu atenció personalitzada sobre la inscripció en el Sistema Nacional de Garantia Juvenil i sobre ofertes i itineraris locals públics i privats.

El cost del programa no està quantificat en el document. Sí s'assegura que les mesures tindran reflex pressupostari, encara que el text encara ha d'acabar de negociar-se amb els agents socials i amb les comunitats autònomes que són les que hauran d'aplicar el pla de xoc.

Pot consultar la notícia original ACI

966013173 966013174
de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es