Entrar


Consells per a anar tornant a l'oficina al cap d'un any de teletreball

04/05/2021

Als espanyols, en general, els agrada el teletreball. Fa un any, quan va començar la crisi sanitària, una enquesta realitzada per Bain & Company va afirmar que el 68% dels treballadors espanyols assegurava ser igual o més productiu treballant en remot. Un 51% de la població enquestada preferia treballar en remot enfront d'un 25% que assenyalava preferir treballar presencialment. 12 mesos després, moltes persones continuen en la mateixa situació i encara no s'han incorporat als seus llocs de treball com en l'època pre-pandèmia.

El coronavirus ens va fer acostumar-nos a una situació que ni tan sols sabíem que podia existir. El teletreball, encara que té punts positius (especialment la conciliació entre vida personal i laboral, així com estalvi de gasolina o el poder menjar a casa), també ha portat aconseguisc uns certs problemes que els experts ja alertaven al principi que havien de tractar de pal·liar-se.

La desconfiança en els companys pot veure's augmentada en un nou escenari en el qual realment no podem saber com treballen els altres, les reunions 'zoom' poden acabar esgotant perquè ens fa l'efecte de no poder desconnectar mai o podem acabar adquirint uns certs hàbits negatius per a la nostra estabilitat mental, que van des de convertir la nostra llar en el nostre lloc de treball a ni tan sols llevar-nos el pijama per a anar a treballar.

Si hi ha una veritat absoluta en aquesta vida, és que l'ésser humà pot acostumar-se a qualsevol situació. El problema, potser, és haver de tornar a la situació anterior una vegada que ens hem acostumat a la nova. I això li està passant a moltes persones que ja s'havien fet al teletreball i, de sobte, han observat amb perplexitat que les seues empreses les volen de nou de manera presencial.

Encara que en general sembla que el futur serà híbrid i en molts llocs de treball futurs existirà major flexibilitat, alguns no tenen aqueixa sort i han de fer-se a la idea de tornar a acostumar-se a les huit hores d'oficina, els menjars de táper i les reunions presencials.

Com indica la psicòloga Melanie A. Katzman en 'Psychology Today': "No es tracta de la por al virus, la qual cosa moltes persones temen és una menor productivitat per culpa dels desplaçaments o desprendre's d'alguns beneficis que provenen del teletreball com la pèrdua de pes saludable donada la reducció dels menjars en els restaurants, una millor condició física amb temps per a fer exercici i el plaer de poder desdejunar amb els sers estimats".

Ella advoca pels plans híbrids, amb els quals els treballadors rebran privilegis, i per la comunicació: "Aquest és un moment en el qual la confiança es pot trencar fàcilment, el COVID ens va obligar a trencar les rutines establides i ens ha brindat l'oportunitat de crear una nova normalitat més sostenible. No malgastem aquesta crisi".

Considera dates de retorn flexibles que reconeguen la diversitat de necessitats

Explica, per tant, que els líders de les companyies han de prendre el comandament i dur a terme algunes millores:

  1. Ofereix tota la informació possible i completa sobre els protocols de salut per a la volta al treball, la gent que estiga més preocupada per aquest tema o ansiosa l'agrairà. Utilitza tots els mitjans al teu abast, missatges, correus electrònics, reunions...
  2. És un bon moment per a obtindre dades i avaluar les necessitats dels empleats.
  3. Ajuda als empleats a veure que la seua presència física és important i marcarà una diferència substancial en l'èxit de l'organització. Sé el més específic possible per persona i funció, perquè entenguen que el retorn a l'oficina és fonamental.
  4. Considera dates de retorn flexibles que reconeguen la diversitat de necessitats.
  5. Escolta les ansietats dels membres, un superficial "com estàs?" no serveix en aquesta mena de situacions.
  6. Sé proactiu. Pregunta als teus empleats quins canvis els agradaria veure en termes de lloc de treball, horaris flexibles... però no faces promeses que no es vagen a complir.

L'aclimatació a l'oficina no serà perfecta, hauràs d'esperar un flux d'emocions sovint conflictives. Compartir les pors i les frustracions experimentats poden ser importants per a avançar en la connexió de l'equip i una comprensió més profunda.

Consulta la notícia original ACI

966013173 966013174
de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es