Entrar
Andalusia batrà record d'ocupació aquest Nadal

Com cada any, Andalusia espera l'arribada del Nadal per a millorar les seues xifres d'ocupació. Coincidint amb el final de la temporada alta turística, octubre donava una nova garrotada a les dades de l'atur en sumar 10.854 persones més, deixant la xifra total d'aturats en la regió en 815.452.

Unes dades que semblen trencar la tendència de creixement d'ocupació que es venien registrant en els últims exercicis, però que es veuran esmorteïdes amb la campanya nadalenca que preveu xifres de contractació record. El comerç, l'hostaleria, la logística i el transport són els sectors en els quals més ocupació es genera en la temporada de festes.

A aquests se sumisca la indústria alimentària amb la fabricació de dolços típics, la qual cosa ja ha generat un important creixement de l'ocupació en municipis com a Estepa (Sevilla), *Rute (Còrdova), o Antequera (Màlaga), on octubre ja ha deixat xifres notablement més positives a les de la resta d'Andalusia.

Les previsions més encoratjadores són les de la consultora de recursos humans Randstand, que estima que el Nadal generarà, per primera vegada en la història, 78.735 noves ocupacions en la regió. De complir-se aquestes estimacions, suposaria un augment del 7,4 pel que fa a l'any passat, quan es van signar a Andalusia 73.344 contractes.

A nivell nacional les previsions elaborades per la consultora estimen que durant el període nadalenc (que alberga des de novembre fins a gener) es generaran 406.000 contractacions, un 8,3 per cent més respecte a la xifra aconseguida durant el nadal de 2017, quan es van realitzar 375.016 contractes.

Malgrat que Andalusia espera xifres *record aquestes festes, tornarà a quedar-se per sota de la mitjana nacional i se situarà com la tercera regió amb menor creixement de l'ocupació. Solament el País Basc amb un 5,7 per cent, i La Rioja amb un 7,2 per cent experimenten un creixement de l'ocupació més baixa que el d'Andalusia (7,4 per cent).

L'auge del comerç electrònic ha canviat els hàbits de consum a Andalusia, la qual cosa està generant una important dinamització del sector de la logística i la missatgeria, que s'ha convertit en un dels quals més ocupació genera en aquestes dates.

*Empaquetadores, *carretilleros, mossos de magatzem, transportistes i personal d'atenció al client són alguns dels llocs més demandats per les empreses.

Fàbriques de dolços

A més d'aquests nous sectors en auge i del comerç que segueix liderant la creació d'ocupació nadalenca, la indústria alimentària també suposa un important impuls al mercat laboral andalús en aquesta època, per la fabricació dels dolços típics.

En Estepa octubre, al contrari que en la resta d'Andalusia, deixava una caiguda de l'atur del 6,7 per cent, propiciada principalment per les primeres contractacions en les fàbriques de *mantecados de la localitat.

En concret, el municipi sevillà tenia a l'octubre 579 demandants d'ocupació, enfront dels 1.087 comptabilitzats al juliol, els 935 d'agost i els 710 de setembre.Unes xifres que ja s'han situat com les millors de l'última dècada, a pesar que el mes on més contractacions es realitzen en el sector dels *mantecados i polvorons és novembre, per la qual cosa les dades d'atur preveuen seguir baixant.

En concret, des que es va iniciar la campanya de producció d'aquests dolços, el passat mes d'agost fins que finalitze en Nadal la localitat crearà uns 4.500 ocupacions directes i indirectes. Altres localitats com Rute o Antequera també han començat a veure com descendeixen les seues dades d'atur a mesura que avança aquesta campanya, en la qual treballen majoritàriament dones.

A més, grans cadenes com El Corte Inglés, Mercadona o el gegant Amazon han començat ja a contractar personal per a reforçar les seues plantilles a Andalusia de cara a la campanya nadalenca.

966013173 966013174
de España, s/n. bajo
03550 - Sant Joan d'Alacant
(Alicante)
adl@santjoandalacant.es